Keresés ebben a blogban

2012. szeptember 26., szerda

Vajkrém készítése

icing-frost-vajkrem-bevonat-muffin A vajkrém sokoldalúan felhasználható bevonó dekoráció. Én nem annyira szerettem régen a vajkrémes dolgokat, mert nekem nagyon vaj ízű volt. Ez most már sokat változott, mivel a vajkrém már nem abból áll, hogy rengeteg porcukor és borzalom mennyiségű vaj habosra keverése után töltsük, kenjük és díszítsük vele a tortát.
Ez a vajkrém sokat finomodva már megfelel az én elvárásaimnak is. Igaz macera elkészíteni de megéri a fáradozást, mert finom és teljesen egyedi ízvilágú bevonatot tudunk kialakítani a sütink, muffinunk vagy tortánk tetejére.

Hv.:
• 120 ml hideg víz
• 430 g porcukor
• 1 db tojásfehérje
• 680 g sózatlan puha vaj
• 1 teáskanál vanília kivonat
Elkészítés:
1. lépés
A porcukrot és a vizet keverjük össze és kezdjük forralni. És mérjük az időt egy konyhai időmérővel.

2. lépés
Mikor az 5 percnél tart az idő, kezdjük a tojásfehérjét robotgéppel a maximum fokozaton habbá verni. Jó esetben 2 perc alatt kemény habot kapunk.
A szirupot vegyük le a tűzről és kezdjük nagyon lassan és óvatosan a tojásfehérje habhoz adagolni úgy, hogy a mixer folyamatosan nagy sebességen keveri a habot.
/ ha elbénáztuk akkor sült fehérjét kapunk/

3. lépés
Mikor az összes cukorszirupot belekevertük a tojáshabba akkor állítsuk le a keverőt. Szedjük le a keverőlapátról a ráragadt anyagot, majd igyekezzünk beborítani a konyhagépünket valamilyen tiszta ruhával, mert a további folyamatok az egész konyhát behabozzák.:-)
Tehát ha letakartuk a gépet, akkor ismét a legmagasabb fokozaton még 10 percig verjük a habot. 10 perc után könnyű, lágy de még is határozott formát kap a most már hívhatjuk krémnek is, tehát a krémünk félig kész. Ha csináltál már habcsókot, akkor olyan állagot kell itt is elérned.

4. lépés
Már csak egy lépés van hátra. Itt az ideje a vajat is hozzáadni a krémhez. A robotgépet ismét kapcsoljuk be és maximális fokozaton adagoljuk hozzá apránként a vajat. Szép sima, krémes állagot kapunk a végén.
Ha kész akkor vegyünk vissza a robotgép sebességéből és keverjük a krémhez a vanília kivonatot. Keverjük egységes állagúvá és mehet be a hűtőbe a krémünk.

Tipp:
- ha nem akar szépen összeállni a krém akkor rakd be a hűtőbe hűlni és kezd újra a habosítást.
Ízvariációk még:
Málnás: 1/2 csésze málna és 2 csésze vajkrém
Epres: 1/2 csésze eper és 2 csésze vajkrém
Citromos: 3 citrom reszelt héja és 2 csésze vajkrém
Csokoládés:  2-3 dl felolvasztott csokoládét kihűtünk 20 fokosra és 1 csésze vajkrémhez keverjük
/étcsokoládés, tejcsokoládés, fehér csokoládés verziókban készíthetjük, megjegyzés: fehér csokit macerás olvasztani csomós lesz/
Színekben korlátlan választékunk lehet, csak a fantáziánkon múlik, hogy milyen ételfestéket keverünk a vajkrémbe.
Kék, zöld, narancs, pink, lila................

forrás:http://glazur.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése