- 10 dkg cukor
- 20 dkg vaj vagy margarin
- 30 dkg liszt
- 1 csomag vaníliáscukor
- 1 egész tojás
- 1/2 csapott mokkáskanál só
- szórásnak cukor és/vagy apróra vágott dió
- A vajat a liszttel összedzsambásszuk. Nem fog összeállni, de a szakácskönyv szerint mindig így kell kezdeni.
- Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliáscukrot, a tojást és a sót. A sót nem írja a recept, de nagyon szépen árnyalja az ízét, úgyhogy nehogy kimaradjon!
- A tésztát betesszük a hűtőbe 1 órára pihenni.
- Kivesszük, félbe vágjuk, fél centi vékonyra kinyújtjuk az egyik felét. Azért csak az egyiket, mert egy gáztepsibe csak a fele fog beleférni, és hogy ne kezdjen el melegedni a vaj. A nyújtás igen macerás, mert borzasztóan le akar ragadni, így eléggé alá kell lisztezni.
- Kiszaggatjuk a tetszőleges formákat, tepsibe tesszük. Nekem van teflonos sütőpapírom, de egyébként meg ki kell vajazni a tepsit.
- A tepsibe rakott formákat meghintjük kristálycukorral és/vagy apróra vágott dióval.
- Huss, már mehet is be a sütőbe teljes gázon, és ripsz-ropsz meg fog sülni. A második adag kinyújtásával és szaggatásával még nem is leszünk kész, mire már kisül.
forrás:http://receptizek.blog.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése