Hozzávalók:
- 6 evőkanál víz (vagy 2 evőkanál citromlé+4 evőkanál víz)
- 10 g zselatinpor (1 kis csomag)
- 1 evőkanál bármilyen margarin (dobozos is lehet)
- 2 evőkanál méz
- 1 kg porcukor (nem kell mind, de legyen előkészítve)
Elkészítése:
- Először a porcukrot apró lyukú szitán átszitáljuk. Ez nagyon fontos, mert a porcukornak egészen finomnak kell lennie.
- 1/2 kilónyit egy nagyobb tálba öntünk, a közepébe mélyedést készítünk.
- A zselatinport elkeverjuk a vízzel, majd melegedni tesszuk. Amikor mar jó forró, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a margarint és a mézet, majd összekavarjuk.
- A folyékony masszát a porcukorhoz öntjük, majd egy kanállal elkezdjük hozzákavarni a cukrot.
- Amikor a fél kiló porcukrot beledolgoztuk, akkor a massza annyira kemény lesz, hogy már nem tudjuk tovabb kavarni.
- Ekkor tovább adagoljuk az átszitált porcukrot lassanként, közben kézzel gyúrjuk, amíg egy gyurma-szerű, elég kemény masszát kapunk. Formázhatónak kell lennie.
- Vigyázzunk, túl sok cukrot ne gyúrjunk hozzá, mert akkor túl száraz és törékeny lesz a fondant. Én kb. 75-80 dkg porcukrot használtam fel a kilóból.
- Ha rögtön nem használjuk fel, akkor a fondantot szorosan csomagoljuk fóliába (lehetőleg ne érintkezzen levegővel) és semmiképp ne tároljuk hűtőszekrényben, mert akkor nagyon megkeményedik. 1-2 hétig biztosan eláll, de lehet, hogy tovább is.
- Ha felhasználás előtt mégis kissé kemény lenne, akkor csomagoljuk ki a fóliából, és tegyük pár másodpercre (3-5) mikróba, gyúrjuk át, majd ismát pár másodperc mikró, amíg kellőképpen meglágyul.
- A fondantot mindig porcukros felületen nyújtsuk ki. Ha nyújtáskor mégis ragadna a munkalaphoz, az azt jelenti, hogy nem gyúrtunk hozzá kellő mennyiségű porcukrot.
- Ha színezni szeretnénk, használjunk természetes (kakaó, nesszkáve por, stb) vagy por-, illetve zselé alapú mesterséges színezőket. Jó minőségű zselés színezőket innen lehet rendelni.Folyadék színezőkkel csak óvatosan, mert nagyon tönkretehetik a fondant állagát!
forrás: http://gergelyne.blogspot.sk/2010/04/feher-fondant-hazilag.html
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése