BALZSAMECETES EPERPITE 22-es forma (egészségesebb összetevők)
tészta:
18 dkg liszt (teljes kiőrlésű gabonából)
10 dkg hideg vaj
5 dkg cukor (nyers nád, nyírfa, sztívia)
0,5 dl hideg víz
töltelék:
50 dkg fagyasztott eper
10 dkg cukor (nyers nád, nyírfa, sztívia)
1/2 citrom leve
1 teáskanál balzsamecet
leheletnyi tört bors
2 csapott evőkanál étkezési keményítő
2 evőkanál víz
1. a lisztet és a vajat morzsoljuk össze (aprító géppel egyszerűbb), adjuk hozzá a cukrot, majd a vizet fokozatosan adagolva gyúrjunk lágy, de nem ragacsos tésztát (nem biztos, hogy felvesz az összes vizet, ez liszt függő)
2. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki a piteformát, vagy egy hőálló tálat
3. nyújtsuk ki a tésztát 0,5 cm vastag kör alakra és tegyük a tálba (óvatosan feltekerjük a nyújtófára, majd a tál fölött letekerjük) és a peremét egyenletes magasságra igazítsuk ki
4. tegyük a pite tésztát a sütőbe és a 2. pontban írt hőfokon süssük meg (kb. 20 perc), tehetünk a közepébe száraz babot, ha anélkül sütjük és kissé megemelkedik az alja, akkor picit szúrjuk meg és nyomjuk le (hőálló kesztyűvel, mert forró!), így kiszorul alóla a levegő
5. amíg sül a tészta, tegyük egy lábosba az epret, adjuk hozzá a cukrot, a citrom levét, a balzsamecetet és csipet borsot, majd közepes lángon főzzük, amíg levet ereszt és elkezd forrni
6. keverjük csomómentesre a keményítőt a 2 kanál vízzel és adjuk a forrásban lévő eperhez, folyamatosan kevergetve egyszer forraljuk össze
7. ha megsült a tészta, terítsük el benne egyenletesen a tölteléket és várjuk meg amíg kihűl
8. tegyük hűtőbe, hogy töltelék megszilárduljon
Praktikák:
- más gyümölccsel, vagy fűszerezéssel, bors nélkül is elkészíthető
- lágy, folyós a töltelék, pohár desszertekhez is jó, aki kissé szilárdabban szereti, hozzákeverheti mascarponehoz
- a képen látható pite teljes kiőrlésű tönköly liszttel, nyírfacukorral készült
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése